Johannes Honterus teatru radiofonic biografii memorii (1978)

Johannes Honterus, născut Austen (n. 1498, Brasov – d. 23 ianuarie 1549, Brasov) a fost un învătat umanist sas, reformator religios al sasilor din Transilvania, fondatorul gimnaziului săsesc din Brasov, din curtea Bisericii Negre, actualul liceu Johannes Honterus. Numele de Honterus, pe care îl foloseste mai târziu, este forma latinizată derivată din “Honter”, denumirea săsească a cuvântului Holler sau Holunder (în traducere soc).

Tatăl său, Georg Austen (ori Aust), maistru tăbăcar, poseda si o fermă, apartinea burgheziei înstărite din Brasov. Fiul său, Johannes, a primit o educatie solidă, probabil de la călugării dominicani.

În anul 1520 se înscrie la universitatea din Viena sub numele de Johannes Aust, unde primeste deja în anul 1522 gradul de”Baccalaureus”, iar în anul 1525 titlul de “magister artium”, de data aceasta pe numele de Johannes Holler Coronensis (Kronstadt = Orasul Coroanei).

În timpul asediului Vienei de către armatele Imperiului Otoman, în 1529, Honterus se refugiază la Regensburg, la istoricul Johannes Turmair-Aventinus. În acest timp purta deja numele de Johannes Hynter-Hunterus. În 1530, predă la Universitatea Iagellonă din Cracovia (Polonia), sub numele de Johannes Georgii de Corona, Artium Magister Viennesis.

În acelasi an publică primele sale lucrări, o descriere a lumii si o gramatică latină. În următorii trei ani se află la Basel, centrul umanismului european din acel timp, în special prin persoana lui Erasmus din Rotterdam. În Basel învată gravura în lemn si se initiază în arta tipografiei. Aici tipăreste în 1532 cunoscuta reprezentare cartografică a Transilvaniei.

Scenariu radiofonic de Zeno Rădulescu.

Regia artistică: Constantin Dinischiotu.
În distribuţie: Traian Stănescu, Constantin Dinulescu, Nicolae Pomoje, Ion Marinescu, Matei Gheorghiu, Florian Pittiș, Emil Hossu, Virgil Ogășanu, Mihai Dobre, George Oancea.
Regia de studio: Rodica Leu.
Regia muzicală: Timuș Alexandrescu.
Regia tehnică: ing. Andrei Sireteanu.
Înregistrare din anul 1978.

Din aceeasi categorie:;

Other Channels