Intunecare de Cezar Petrescu teatru radiofonic drama (1955)

Descrierea piesei de teatru Intunecare de Cezar Petrescu dupa romanul cu acelasi nume

 

Romanul il are in centru pe Radu Comsa, al carui destin, devenit exemplar pentru o larga categorie, aceea a intelectualului, il are cu precadere in atentie. Necesar nu numai din ratiuni compozitionale ca element hotarator in realizarea structurii clasice a scrierii si asi-gurandu-i unitatea, in ciuda foarte numeroaselor digresiuni si planuri secundare, dar si ca purtator de cuvant al autorului, spre a demonstra teza draga lui Cezar Petrescu, aceea ca razboiul, cu tot cortegiul lui de nefericiri, n-a inseninai un moment de purificare pe nici un plan, Radu Comsa apartine familiei de spirite a inadap-tatilor si infrantilor precum Dan, lorgu Cosmin sau Andrei Rizescu.

Pornit de la tara, dintr-o familie modesta, a izbutit prin munca onesta sa devina avocat, fiind remarcat de Alexandru Vardaru, politician si om de actiune, care vede in el nu doar un viitor asociat, dar si un virtual sot al Luminitei, fiica lui. Intrarea Romaniei in razboi, dupa anii neutralitatii, aduce schimbari: Comsa pleaca voluntar pe front, contaminat de entuziasmul celor din jur, dar si din onestitate, neacceptand mobilizarea lui pe loc, oferita de protectorul sau.

Ranit si desfigurat, revenit la Bucuresti, paraseste o lume tot mai straina, cea a Vardarilor. incercarea de a-si gasi radacinile in satul de unde plecase esueaza; efortul de a se incadra luptei politice postbelice ii sporeste luciditatea, intelegand ca au reinviat vechile tare economice, sociale, politice, chiar daca intr-un nou spatiu, acela al Romaniei Mari.

La capatul unui drum sinuos, intr-un proces tot mai acut de neaderenta si refuz al conformismului si concesiilor facute altora si siesi, se sinucide. Premiat in 1930 de Academia Romana cu premiul „Ion Heliade Radulescu”, intunecare este o fresca a epocii de infrigurare ce a premers razboiul intregirii si, mai ales, una a dezamagirilor postbelice. Razboiul, principalul personaj, „traieste si evolueaza in sufletul tuturor, intr-un roman realist desavarsit” (Al. Philippide).

 

Distribuția: Constantin Codrescu, Elena Sereda, Nicu Dumitriu, Villy Ronea,
Alexandru Critico, Mircea Anghelescu, Valeria Gagialov, Nelly Sterian, Mircea Balaban,
Gheorghe Câmpeanu, Benedict Dabija, Carol Kron, I. Horaţiu, Ninel Clepăr,
Nicolae Gărdescu, Mircea Constantinescu, Mihai Damaschin, Ştefan Florescu,
Niky Rădulescu, Pompilia Vasiu, Puiu Dumitrescu,
Constantin Bărbulescu.

Din aceeasi categorie:;

Other Channels