Instanta amana pronuntarea online film romanesc vechi (1976)

Filmul lui Dinu Cocea beneficiază de o idee preţioasă, idee care, formulată ar putea să răsune în conştiinţele noastre ca un apel patetic: nu lăsati căţărătorii să se caţere, mai cu seamă nu îi lăsaţi s-o facă trecând peste cadavre, peste cadavre la propriu, nu la figurat.
În jurul acestei idei, scenariştii – Mihai Opriş în colaborare cu Dinu Cocea şi Gabriel losif Chiuzbaian — au construit, cu o vizibilă vocaţie a suspansului, povestea unui proces.

Încă din generic — foarte bine tensionat, foarte bine ritmat — ni se comunică mobilul procesului şi ni se prezintă părţile: într-o galerie de mină un om moare sufocat, lăsând în praful de cărbune urma mâinilor care se agaţă încă şi încă, o urmă acuzatoare care cere să se facă dreptate; într-o celulă, un om cu înfăţişarea blajină, cu privirea limpede, albastră, tipul şi chipul clasic de nevinovat, aşteaptă să fie chemat la judecată.

Interesul nostru este gata şi bine stârnit, ni s-a comunicat scurt şi cuprinzător în imagini clare că, de fapt, lucrurile sunt departe de a fi clare, am fost puşi în gardă că «aici se întâmplă ceva», că avem de a face cu un mister ce se cere dezlegat.

Distributia:

Octavian Cotescu — Bârsan
George Motoi — Buzescu
Andrei Semaca — Radu Varga
Ion Caramitru — Tiberiu Moga
Radu Beligan — Lupaș
Florin Piersic
Gilda Marinescu — Eleonora Varga
Valeria Seciu — Anca Moga
Constantin Guriță — Ing. Varga
Tanți Cocea — Mama lui Buzescu
Ion Săsăran
Nineta Gusti — Gazda lui Moga
Jean Constantin — Cârlig
Draga Olteanu-Matei — Dactilografa
Gheorghe Cozorici — Mareș
Constantin Diplan — Titus Mureșan
Colea Răutu — Gavrilă Bobu
Gabriel Iosif Chiuzbaian

Din aceeasi categorie:;

Other Channels