Golem de Gustav Meyrink teatru radiofonic mister aventura (1994)

Din contactul lui Meyrink cu tradiţia evreiască a Kabbalei a rezultat romanul „Golem”, care a văzut lumina tiparului în 1915. Conform acestei doctrine, golemul este o fiinţă cu aspect omenesc, creată în întregime din materie neînsufleţită, dar adusă la viaţă cu ajutorul unei formule secrete inscripţionate pe fruntea sa. Primele referinţe la o astfel de făptură se regăsesc chiar în Biblie, în Psalmul 139.

Romanul lui Meyrink se desfăşoară la Praga secolului al XIX-lea, iar personajul principal este bijutierul Athanasius Pernath. Încărcat de mister, romanul aduce în prim-plan personaje şi întâmplări extrem de stranii şi cuprinde scene memorabile, care rămân în mintea oricărui cititor.

Pe lângă fixarea în memorie a unor momente construite cu un extraordinar talent literar, principalul merit al „Golem”-ului lui Meyrink este atmosfera de mister, starea de incertitudine în care este menţinut cititorul, obligat în permanenţă să îşi pună întrebări referitoare la natura realităţii prezentate în diferitele fragmente ale cărţii: viaţa de zi cu zi, vis, halucinaţiile unui bolnav psihic sau experienţă mistică desfăşurată pe un plan paralel. Un plan în care devine posibilă existența unui golem.

În anul 1994, acest roman a fost transpus într-o piesă de teatru radiofonic, după o traducere realizată de Gina Argintescu Amza și o adaptare radiofonică de Boris Petroff.

DISTRIBUTIA:

Dan Condurache, Adrian Pintea, Alfred Demetriu, Cornel Ciubergescu, Ion Chelaru, Mitica Popescu, Boris Petroff, Virginia Mirea, Nicolae Pomoje, Valentin Uritescu, Ion Pavlescu, Sorin Gheorghiu, Serban Gheorghevici, Tudor Heica, Brenda Carcea, Tatiana Oprea, Ion Alexandrescu, George Grigore, Mihai Dinvale.

Adaptare: Boris Petroff.
Traducere: Gina Argintescu Amza.
Regia artistica: Cristian Munteanu.
Regia de studio: Janina Dicu.
Regia muzicala: George Marcu.
Regia tehnica: ing. Vasile Manta

Din aceeasi categorie:;

Other Channels