Fișă de evaluare – Vocabular

This topic contains 0 replies, has 1 voice, and was last updated by  Elia 1 week, 2 days ago.

  • Author
    Posts
  • #21649

    Keymaster
    Offline
    Topics: 1409
    Replies: 911
    Been thanked: 28 times

    VOCABULAR

    Nu sunt cuvinte compuse cele din seria:

    a) Europa Centrala, Cuibul Dorului, Ministerul de Interne;
    b) lirica erotica, dor de tara, învatamânt preuniversitar;
    c) nouasprezece, zi-munca, cumsecade;

    d) verde de Paris, izma creata, pantofi de dama.

     

    Sunt formate prin derivare toate cuvintele din seria:

     

    a) despre, cocostârc, tustrei, despot;
    b) destinatie, desuet, destitui, dezmierda;
    c) desprinde, dezarticula, dezmosteni, destainui;
    d) destoinic, amândoi, înspre, câtiva.

     

    3. Identificati seria continând numai cuvinte polisemantice:

     

    a) limba, casa, masa, opera;
    b) limba, floare, vis, loc;
    c) casa, copil, prefata, localitate;
    d) masa, copac, claritate, adaptare.

     

    4. Antonimul cuvântului a se bucura este:

     

    a) tristete;
    b) a se întrista;
    c) mâhnire;
    d) posomorât.

     

    5. Identificati seria ce contine formele corecte ale cuvintelor:

     

    a) buldozer, pikap, lidar, indemnizatie, exceptie, contingent;
    b) buldozer, pick-up, lider, indemnizatie, exceptie,
    contingent;
    c) buldozer, pik-up, lider, indemnizatie, esceptie, contingent;
    d) buldozar, picup, lider, indemnizatie, exceptie, contingent.

     

    6. Contine numai neologisme seria:

     

    a) a estima, constructie, caracteristic;
    b) a aranja, clatinare, clasificare;
    c) evidenta, a dura, rânduiala;
    d) flinta, paharnic, stolnic.

     

    7. . Cuvântul predecesor nu înseamna:

     

    a) precursor;
    b) premergator;
    c) înaintas;
    d) urmas.

     

    8. Cuvântul rationament nu este sinonim cu:

     

    a) inteligenta;
    b) judecata;
    c) argument;
    d) considerent.

     

    9. Este corecta forma:

     

    a) repercursiune;
    b) repecursiune;
    c) repercusiune;
    d) repercuziune.

     

    10. Contin triftongi cuvintele din seria:

     

    a) chioara, cioara, gioarsa, sfarâmicioasa, ochioasa, ghioaga;
    b) aripioara, leoaica, taioare, creioane;
    c) dubioasa, curioasa, furioasa, caprioara;
    d) ia-i, i-ai, ni-oi, ti-oi, mi-au, i-au.

     

    11. Sunt corecte formele de plural ale substantivelor din seria:

     

    a) accesuri, imne, grilajuri,paradoxe;
    b) accese, localuri, grilaje, calapoade;
    c) chitari, cicatrici, clisee, plaje;
    d) refrenuri, paradoxuri, pocaluri, plaji.

     

    12. Formele corecte sunt cele din seria:

     

    a) cel deal doilea – cea dea doua;
    b) ce-l de-al doilea – ce-a de-a doua;
    c) cel de-al doilea – cea de-a doua;
    d) ce-l deal doilea – cea de-a doua.

     

    13. Contine numai cuvinte corect scrise seria:

     

    a) aspectuos, cearceaf, adalmas;
    b) sanguin, orasan, primavaratic;
    c) maiou, dictiune, disident;
    d) (a) seconda, ostatec, cismar.

     

    14. Sunt corecte formele din seria:

     

    a) ce-l d-intâi, ce-a d-intâi;
    b) cel dintâi, cea dintâi;
    c) cel de întâi, cea de întâi;
    d) cel dintâi, cea dintâia.

     

    15. Contine numai substantive colective formate exclusiv prin derivare seria:

     

    a) turma, faget, maracinis;
    b) pietris, ramuris, stol;
    c) muncitorime, frunzis, bradet;
    d) studentime, herghelie, roi.

     

    16. . Sunt corecte formele din seria:

     

    a) al cincilea – a cincea, al cinsprezecelea – a cinsprezecea;
    b) al cincilea – a cincea, al cincisprezecilea – a cincisprezecea;
    c) al cincilea – a cincia, al cincisprezecilea – a cincisprezecia;
    d) al cincilea – a cincea, al cincisprezecelea – a cincisprezecea.

     

    17. În cuvintele cai, cai, câini, bea, doar, sau, hau, chiar, sunt vocale:

     

    a) a, a, â;
    b) i, e, o, u;
    c) a, i, â, e, o;
    d) e, u, a.

     

    18. Nu face parte din vocabularul fundamental verbul:

     

    a) a prevedea;
    b) a avea;
    c) a auzi;
    d) a mânca.

     

    19. Sunt scrise corect cuvintele din seria:

     

    a) pantofi cenusi sau arginti; ochi vi si zglobi; câmpuri pusti;
    b) pantofi cenusi sau argintii; ochi vii si zglobii; câmpuri pustii;
    c) pantofii cenusi sau arginti; ochii vi si zglobi; câmpurile pustii;
    d) pantofii cenusii sau argintii; ochii vii si zglobii; câmpurile pustii.

     

    20. Identifica termenul care nu se caracterizeaza prin omonimie:

     

    a) cala;
    b) lira;
    c) soare;
    d) carte.

     

    21. Care dintre perechile de cuvinte nu sunt antonime:

     

    a) tot – netot;
    b) onest – necinstit;
    c) lizibil – necitet.

     

    22. Perechile somn (peste rapitor) si somn (stare fiziologica da repaus); leu (animal mamifer) si leu (unitate monetara); capital (avutie sub forma de bani) si capital (adjectiv cu sensul de fundamental) sunt:

     

    a) paronime;
    b) antonime;
    c) sinonime;
    d) omonime.

     

    23. Cuvintele bomba, copoi, sticlete, nasu, a ciordi, gagica, haios, a gini, soto, beton, marfa, sunt:

     

    a) cuvinte de argou;
    b) regionalisme;
    c) cuvinte de jargon;
    d) arhaisme.

     

    24. Neologismele sunt cuvintele:

     

    a) vechi, iesite din limbajul uzual;
    b) noi, împrumutate din alte limbi sau noi, formate în cadrul limbii respective;
    c) cunoscute de vorbitorii dintr-o anumita zona a tarii;
    d) vechi, vorbite în mediul rural.

     

    25.Identificati seria cuprinzând numai cuvinte formate prin abreviere:

     

    a) baietan, copilas, bradet, B.C.R.;
    b) prim-plan, blanarie, untdelemn, Fat-Frumos;
    c) O.N.U., N.A.T.O., A.S.I.R.O.M., B.R.D.;
    d) T.V.R., redactor-sef, tehnico-stiintific, miazanoapte.

     

    26.Este corect scrisa fraza:

     

    a) Cel cel vede sal anunte;
    b) Ce-l ce-l vede sa-l anunte;
    c) Cel ce-l vede sa-l anunte;
    d) Ce-l cel vede sa-l anunte.

     

     

    1.B;2.C;3.A;4.B;5.B;6.A;7.D;8.A;9.C;10.B;11.B;12.C;13.C;14.B;15.C;16.D;17.A;18.A;19.D;20.C;21.A22.D;23.A;24.B,26.C.

You must be logged in to reply to this topic.

Cauta
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type