Femeia marii film romanesc vechi drama (1991)

In distribuție:

Valeria Seciu, Virgil Ogășanu, Alexandru Repan, Virgil Andriescu, Lelia Ciobanu, Delia Nartea, George Alexandru,

Câteva ghinioane importante i-au schimbat viaţa lui Henrik Ibsen, nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură în 1902, în 1903 şi în 1904.
Astfel, în copilărie, acesta a avut parte de nenumărate necazuri care au început cu falimentul tatălui său şi imposibilitatea de a mai merge la şcoală.

Apoi, în tinereţe a urmat falimentul teatrului unde era angajat ca dramaturg, fapt care l-a împins pe Ibsen către sinceritatea totală şi nemiloasă cu care a privit în permanenţă societatea norvegiană si convenţiile ei.

Majoritatea personajelor sale sunt autodistructive, şi, indiferent că sunt idealiste sau moraliste, nu sunt deloc deschise către compromis.

În ţara natală recunoaşterea ca dramaturg a lui Ibsen a venit mai greu. Contemporanii săi norvegieni nu erau foarte încântaţi de piesele lui, care îndrăzneau să sape în adâncurile unor personaje în care se puteau regăsi cu uşurinţă și să le arate în adevărata lor lumină.

În schimb, în restul Europei, Ibsen era un scriitor a cărui valoare era recunoscută, iar piesele îi erau jucate.

La rândul său, dramaturgul era nemulţumit de convenţiile societăţii norvegiene, drept pentru care şi-a şi trăit mai mult de jumătate din viaţa adultă în strănătate. Ceea ce nu l-a împiedicat însă pe fiul său să ajungă prim ministru.

Pornind de la textul dramaturgului norvegian, scris în 1880, Olimpia Arghir a gândit un spectacol a carui acțiune nu este obligatoriu legată de coordonatele spațial-termporale inițiale.

Evoluţia personajelor, situațiile dramatice, implică un adevar de viață pe care autorii spectacolului au vrut să îl trateze artistic în dimensiunile lui contemporane.

Din aceeasi categorie:;

Other Channels