Ecaterina Teodoroiu film artistic biografic razboi (1979)

Biografie Ecaterina Teodoroiu

Stela Furcovici s-a născut pe 17 ianuarie 1954 la Turda și, după ce a absolvit Liceul Mihai Viteazul din oraș, a dat admitere la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, fiind repartizată la clasa profesorului Dem Rădulescu.

După primul an de studenție, Stela a fost exmatriculată din facultate din cauza absențelor de la orele de pregătire militară (PTAP).

Tânăra s-a întors în orașul natal unde a debutat pe scena Teatrului Municipal în rolul Caterinei din drama “Citadela sfărâmată”, piesa scrisă de Horia Lovinescu în 1955. Din 1974 până în 1989 Stela a fost distribuită în 21 de premiere la Teatrul de Stat din Turda, dar a jucat și pe scenele teatrelor din Baia Mare și din Sibiu. Actrița a jucat în trei filme românești, ”Ecaterina Teodoroiu”, în 1978, “Iancu Jianu zapciul” și “Iancu Jianu haiducul”, ambele produse în 1981, dar rolul din “Ecaterina Teodoroiu”, film regizat de Dinu Cocea, a fost cel care i-a adus celebritatea. Pentru rolul eroinei de la Jiu au concurat la preselecție 30-40 de actrițe tinere printre care Aimée Iacobescu, Irina Petrescu și Violeta Andrei, dar Dinu Cocea o remarcase într-o fotografie pe Stela Furcovici, care era pe atunci actriță la Teatrul Municipal din Turda, și a chemat-o la probă.

 

Din aceeasi categorie:;