Despot Voda dramă istorică adaptare în versuri de Vasile Alecsandri (1954)

Despot Vodă, de fapt Ioan Iacob Heraclid sau Iacob Eraclide a fost domn al Moldovei, in perioada 18 noiembrie 1561 – 5 noiembrie 1563. De origine greacă, s-a născut în anul 1511 pe insula Creta sau Samos, unde tatăl său era marinar.

Asumându-și o identitate falsă, Despot vine în Moldova cu planul de a o cuceri, profitând de nemulțumirea unei părți a boierimii față de domnia lui Lăpușneanu și ajutându-se de discursul său iscusit și de un act fals care atesta nobilitatea sa. Ajuns domnitor, Despot uită însă toate promisiunile făcute și, îmbătat de putere, nu mai ține cont de niciun sfat si, într-un final, stârnește furia poporului. Ca orice tiran ce în sfârșit se vede ajuns la conducere, Despot Vodă pierde contactul cu realitatea și ajunge să îi mintă pe toți cei din jurul său și, cel mai grav, să se mintă pe sine.

Pentru realizarea acestei fresce istorice, Alecsandri a avut ca sursă de inspirație literatura istorică, respectând informațiile cu fidelitate, adăugând doar două personaje, Ciubăr și Ana, care vor avea un rol-cheie.

Despot Vodă de Vasile Alecsandri.
Adaptarea radiofonică de Constantin Moruzan.

Regia artistică: Constantin Moruzan.
În distribuţie. Fory Etterle, George Calboreanu, George Vraca, Irina Răchiţeanu Şirianu, Nicu Dimitriu, Constantin Ramadan, Toma Dimitriu, Ion Manta, Nicolae Neamţu Ottonel, Florin Scărlătescu, Dinu Ianculescu.
Regia de studio: Constantin Botez.
Regia muzicală: Paul Urmuzescu.
Regia tehnică: ing. George Buican.
Înregistrare din anul 1954.

Din aceeasi categorie:;

Other Channels