De Paști, să iertăm toate pentru Înviere!

Sărbătoarea Învierii începe cu o slujbă care se ține în afara Bisericii. În bezna nopții, preotul iese din Biserică cu Lumină și îi invită pe credincioși să vină să ia Lumina.  Învierea Mântuitorului este Lumina care spulberă întunericul chiar și în miez de noapte. Este ziua bucuriei. Nimeni să nu fie trist. Să iertăm toate pentru Înviere, spune părintele Ion Popescu, parohul Bisericii Icoanei, într-un interviu pentru Libertatea, în care adresează tuturor românilor un mesaj de  Sfintele Paști.

Momentul Învierii se petrece în afara bisericii

Sfânta și Marea Duminică începe cu slujba care se face în afara  bisericii pentru că, din punct de vedere cronologic Biserica Ortodoxă începe după Învierea Mântuitorului. Momentul Învierii se petrece în afara bisericii, ca locaș.

Astfel, preotul iese afară din Sfântul altar cu lumânare aprinsă. Afară este întruneric. Luminile sunt stinse. El aprinde o lumânare de la candela de pe Sfânta Masă. Lipită de lumânare este Sfânta cruce. Pentru că, prin cruce, vom ajunge și noi la Înviere. Apoi, preotul îi cheamă pe credincioși spunând: Veniți de luați  lumină!, explică părintele Ion Popescu.

Învierea Mântuitorului este Lumina care a venit în miez de noapte. Foarte multe zone de întuneric au rămas așa, dar El este Lumina. Slujbă aceea unică din fața Bisercii, transformă noaptea în zi. Noaptea Învierii este o zi. Credincioșii primesc lumina și se împrăștie întunericul. Apoi, slujba continuă în Biserică cu Sfânta Liturghie. Rog credincioșii să participe la Sfânta Liturghie de noapte care se termină la 3.00-4.00 dimineața. Apoi, la amiază, pe la 12.00, se săvârșește Slujba Vecerniei de Luni. I se mai spune a doua înviere, dar nu este așa, este o mângâiere pentru cei care nu au fost noaptea la slujbă. Anafura pe care o primesc noaptea, este doar anafură. I se spune Paște pentru că se împarte în noapte de Paște, dar este anafură”, mai spune părintele paroh.

Ziua Învierii este bucurie. Să nu fim triști, să ne învigem orice tristețe!

Părintele Ion Popescu îi îndeamnă pe credincioși ca de Sfânta zi a Învierii să nu fie triști, pentru că este ziua bucuriei și a luminii.

” Mesajul meu este din slujba Învierii și sintetizează aproape toată viața noastră, toare recomandările pe care am putea să le punem în practică, în aceste zile, pentru ca să fie de fapt o trăire parctică, o sărătoare adevărată de viață și de fapte.

 Ziua Invierii! Să ne luminăm cu prăznuirea,
și unul pe altul să ne îmbrățișăm.
Să zicem fraților și celor ce ne urăsc pe noi;
să iertăm toate pentru Inviere.
Și așa să strigăm: Hristos a înviat din morți,
cu moartea pe moarte calcând,
și celor din morminte, viață dăruindu-le

Altfel spus, să încercăm să luăm lumină. Să ne îmbrățișăm. Să îi considerăm frați și pe cei care ne urăsc, să iertăm totul pentru Înviere și abia după aceea și numai după ce am făcut toate acesta să strigăm: Hristos a Înviat!”, spune preotul Ion Popescu

Potrivit părintelui, dacă am făcut toate acestea suntem aproape sfinți.

”Ziua Învierii este bucurie Să nu fim triști să  ne învigem orice tristețe. Un popor care are în centrul vieții Învierea nu poate să fie trist. Să fim vesli să fim bucuroși, optimiști și să oferim celor din jurul nostrum bucurie sfântă!”, spune parohul Bisericii Icoanei.

Măicuțele de la Mânăstirea Șag au înroșit 1.000 de ouă – GALERIE FOTO

Leave a Reply

1 Comentariu on "De Paști, să iertăm toate pentru Înviere!"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Elia
Admin

Să ne iertăm și apoi să iertăm !
Cred ca asta e linistea sufletului
Paște Binecuvântat tuturor!

Cauta
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type