Crima si pedeapsa de Dostoievski teatru radiofonic biografic la microfon (1974)

Un student aflat într-o situație financiară precară, dar mândru plănuiește să omoare cămătăreasa la care ducea din când în când diverse lucruri pentru a lua o sumă din care să trăiască o zi,două. Raskolnikov este un idealist prin definiție, nu ucide pentru bani, din necesitate financiară, ci din ideea că o astfel de persoană este ca un gândac al societății și trebuie stârpit.

Trăiește într-o lume imperfectă, plină de oameni mânați de interese proprii, falși și mincinoși, materialiști încă de atunci, trăind pe principiul :care cum poate, dar el vrea mai mult de la această viață. Vrea să schimbe ceva. să facă un bine celor din jur chiar dacă se sacrifică pe sine. Îl vedem agitat, frământat de gândurile omorului, încercând să scape de privirile curioase ale gazdei sale căreia îi datora și bani.

Cu fiecare pagină cititorului îi crește tensiunea în vene, se lipește atât de mult cu Raskolnikov încât va deveni una cu el de la crimă încolo. Îl vedem ucigând, fricos, milos că trebuie să ucidă sora cămătăresei, o femeie blândă, la care ținea, doar pentru că ar fi martor la crimă și l-ar denunța.

Îl vedem fugind prin oraș, ascunzând bijuteriile furate, căzând bolnav la pat. Eu cred că vina, conștiința l-a îmbolnăvit. Mama, sora și cel mai bun prieten sunt chemate de gazdă la el pentru că nu se mai trezea din somn și se temea că va muri. Trăiește clipe tensionate: povara crimei pe care încearcă să o țină secretă, observă iubirea prietenului său pentru sora sa, nu este de acord ca sora sa să se căsătorească, cu un om bogat și fără caracter doar ca să-l ajute pe el cu bani, nu vrea ca nimeni să se sacrifice pentru el și totuși nu simte nevoia de a se ajuta pe sine să supraviețuiască.

Raskolnikov este un personaj complex, cred că ar trebui să citesc din nou cartea să îmi fac o idee mai bună,mai detaliată asupra caracterului său și asupra modului său de a gândi.

Scenariul radiofonic: Leonida Teodorescu.
În distribuţie: Virgil Ogășanu, Ştefan Mihăilescu Brăila, Ion Marinescu, Traian Stănescu, Vasile Florescu, C-tin Băltărețu, George Oprina, Mihai Niculescu, Matei Gheorghiu.
Înregistrare din anul 1974

Din aceeasi categorie:;

Other Channels