Creanga de Aur de Mihail Sadoveanu teatru istoric (1990)

In anul 780, Kesarion Breb, un tanar din Dacia, este trimis de al 32-lea deceneu, preot al lui Zamolxe, sa se initieze in tainele lumii la templele egiptenilor si sa afle rosturile noii credinte (Crestinismul) care se raspandeste cu repeziciune in tot Bizantul. In calatoria sa, Kesarion a fost urmat de un slujitor, un dac crestin. Kesarion Breb a urmat apoi invataturile preotilor initiati in crestinism.

In anul 787, Kesarion Breb impreuna cu slujuitorul sau a plecat spre marele Bizant spre a pune in aplicare planul batranului deceneu. In bizant l-a cunoscut pe episcopul Platon care era foarte apreciat de Irina, imparateasa si mama lui Constantin. Irina domnea in bizant, unde a stabilit crestinismul ca religie oficiala.

Localitatea incotro se indreptau Kesarion Breb si slujitorul sau a fost Amnia. Pe drum ei au poposit la un han de unde a aflat de cuviosul Filaret. Acesta era cunoscut in intreg tinutul pentru bunatatea dar si sfintenia acestuia. Kesarion Breb avea de la episcopul Platon un dar pentru filaret, zece magari incarcati cu grau. La vederea darului, Filaret si familia lui s-au bucurat, insa nu a durat mult bucuria, deoarece casa a fost mai tarziu incarcata cu cersetori.

La casa lui Filaret, Kesarion a cunoscut-o pe Maria, nepoata lui Filaret căreia i-a dat să probeze conturul împărătesc, care i s-a potrivit perfect. Astfel Maria a fost dusă la palat spre a fi prezentată lui Constantin şi Irina. Scopul era o întrecere între fete pentru a deveni soţia lui Constantin. Astfel, la palat mai erau încă nouăsprezece fete frumoase de viţă nobilă. Însă acest lucru nu a înpiedicat-o pe Maria de la Amnia să câştige, care, după un lung concurs, a reuşit să ajungă lângă Constantin ca soţie.

 

„Creanga de aur” de Mihail Sadoveanu.
Dramatizarea radiofonică de Octavian Mândruț.

Regia artistică: Dan Puican.
În distribuție: Răzvan Ionescu, Valentin Teodosiu, Silviu Stănculescu, Gheorghe Cozorici, Mircea Albulescu, Sanda Toma, Constantin DInulescu, Cristian Șofron, Elena Nica Dumitrescu, Tania Filip, Ozana Oancea, Corado Negreanu, Eusebiu Ștefănescu, Valentin Uritescu, Dragoș Pâslaru, Radu Panamarenco, Florian Pittiș, Matei Gheorghiu, Ștefan Sileanu, Dumitru Chesa, Boris Petroff, Florin Zamfirescu, Sorin Gheorghiu, Candid Stoica, Rodica Sanda Țuțuianu, Ruxandra Sireteanu, Violeta Berbiuc, Gheorghe Pufulete, Nicolae Crișu, Dan Bobe, Oana Răsuceanu.
Regia de studio: Rodica Leu.
Regia muzicală: Romeo Chelaru.
Regia tehnică: ing. Ion Manta.
Înregistrare din anul 1990.

Din aceeasi categorie:;