Copilaria lui Mozart povesti vinil audio pentru copii (1967)

Wolfgang Amadeus Mozart s-a născut la 27 ianuarie 1756, la Salzburg, pe atunci capitala unui principat-arhiepiscopat ce făcea parte din Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană (după 1804 devenit Imperiul Austriac). 

În registrul de botez, Mozart a fost înregistrat cu numele: Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus. Mai târziu, în Italia, și-a luat numele de „Amadeus”, traducerea latină a lui „Theophilus” („Iubitorul de Dumnezeu”).

Încă de mic copil, Wolfgang dă dovada geniului său muzical. La vârsta de cinci ani, înainte de a ști să scrie, compune câteva piese pentru pian, transcrise imediat de tatăl său. În ianuarie 1762, Leopold Mozart obține de la arhiepiscopul Schrattenbach un concediu de trei săptămâni, pentru „a arăta lumii acest miracol”. Acest turneu va dura nouă ani! Prima apariție are loc la München, unde Wolfgang execută muzică la clavecin în fața prințului elector de Bavaria, după care familia Mozart pleacă la Viena, tânărul Wolfgang concertând în fața familiei imperiale. Urmează un lung turneu european, la finalul căruia Mozart, deja adolescent, revine la Viena. Orașul era în acea epocă capitala mondială a muzicii clasice. Mozart se simte în sfârșit independent și își creează un cerc de relații, conștient de faptul de a fi un virtuoz fără egal al pianului. Înregistrează primul mare succes cu opera „Răpirea din serai”, fiind felicitat de însuși împăratul Iosif II cu cuvintele: o muzică prea frumoasă pentru urechile noastre. Mozart dă numeroase concerte publice și private, executând din propriile compoziții, improvizează spontan pe teme date, aplauzele nu contenesc, publicul este în extaz.

Distributie:
Wolfgang Amadeus Mozart……………..Silvia Chicos
Leopold , tatal sau…………………………George Marutza
Anna , mama sa …………………………..Marga Anghelescu
Marianne ,sora sa…………………………Liliana Papusoiu – Constantinescu
Imparatul………………………….­…………Willy Roman
Sambelanul…………………………­………Nicolae Gardescu
Affrigio…………………………..­………….Jean Reder
Haydn……………………………..­………..Lazar Vrabie
Tenorul Carattolli…………………………­.Toni Buiacici
Crainica ………………………………….­…Gina Petrini

Din aceeasi categorie:;

Other Channels