Ciprian Porumbescu film românesc biografic (1973)

Evocarea vietii lui Ciprian Porumbescu este strabatuta din loc in loc, pe tot parcursul filmului, de clipe puternic emotionale, care izbutesc sa transmita nu numai fiorul adanc patriotic care a animat creatia si credinta acestuia.” – Calin Caliman – 1973 (Cinema)

 

Ciprian Porumbescu este un film biografic românesc în două părți din 1973, regizat de Gheorghe Vitanidis după propriul scenariu. Rolurile principale sunt interpretate de Vlad Rădescu, Tamara Crețulescu, Emanoil Petruț, Emilia Dobrin, Sebastian Papaiani și Dan Ionescu.

 

Biografie Vlad Rădescu Latimp

Vlad  Rădescu s-a născut la data de 18.11.1952, la București.  A urmat Liceul Dimitrie Cantemir și clasa a XII-a la Liceul Ion Luca Caragiale din Bucuresti, unde a absolvit în 1971. A vrut să devină marinar, medic, jurnalist și arheolog, dar a ales teatrul și a absolvit IATC (acum UNATC, Universitatea de Teatru și Cinematografie I.L. Caragiale) în 1975, în București, studiind cu Sanda Manu și Geta Angheluță.

 A fost repartizat la Târgu-Mureș în 1975, unde a rămas până în 1994. În această perioadă, teatrul și cariera sa de film au continuat să prospere. A avut ocazia să călătorească de câteva ori în Europa. A fost remarcat de regizorul Gheorghe Vitanidis,care i-a dat rolul principal din filmul Ciprian Porumbescu, care a fost un mare succes. 

În 1980, a jucat rolul Comosicus în pelicula istorică Burebista. Câțiva ani mai târziu a interpretat rolul lui Avram Iancu, principalul personaj al filmelor Munții în flăcări și La răscrucea marilor furtuni, în regia lui Mircea Moldovan. În producțiile de televiziune străină, a jucat rolurile lui Charlemagne în 1996 și Otto von Bismarck în 2007, 2008 și 2009.

De asemenea, a avut roluri importante în seriile de televiziune populare și în telenovele. A fondat Festivalul Internațional de Teatru „Întâlnirile Școlilor și Academiilor Europene de Teatru”, care a durat patru ani, primele două la Târgu-Mureș (1993, 1994) și ultimele două la Târgoviște (1995, 1996). A fost, de asemenea, inițiatorul, în 1998, a emisiunii „Costume” în regia lui Dan Puric, care a evidențiat peste 100 de costume teatrale create de Irina Solomon și Dragos Buhagiar, câștigând mai mult de 10 premii în diverse teatre din capitală și țară. 

La începutul anului 2009, la cererea conducerii Ministerului Culturii, s-a întors la Teatrul Național din Târgu-Mureș, ocupând funcția de director interimar până în octombrie 2010, când a fost demis de Hunor Kelemen (ministru în funcția de președinte UDMR). El a fost restabilit la postul său în martie 2011, după o decizie judecătorească care a concluzionat că Hunor a acționat în mod necorespunzător. 

Rădescu a susținut spectacole de absolvenți cu mulți dintre studenții săi, precum Octavian Strunilă, Diana Croitoru, Ștefania Dumitru, Florina Anghel, Adriana Bordeanu, Michael Bobonete, Michael Rait, Andreea Grama, Cornel Bulai, la festivalurile de film: Campionatul de improvizație Hyperion HOP Gala. 

Din 1990 până în 1994 a ocupat funcția de director adjunct al Teatrului Național din Târgu- Mureș. În 1994, s-a întors la București și a lucrat la Teatrul Mic din București. Între 1987 și 1994 a fost profesor asociat la Universitatea de Teatru din Târgu-Mureș. Din 1996 până în 2002, a predat managementul de acțiune și cultural la Universitatea Ecologică din București. 

Din 2002 a fost director al Centrului Cultural al Fundației Europene. De asemenea, este profesor asociat și șef de catedră la Facultatea de Teatru a Universității „Spiru Haret” din București. În planul vieții personale, actorul Vlad Rădescu este căsătorit cu Mihaela Rădescu. Au o fiică.  

Din aceeasi categorie:;