Cântăreața cheală de Eugen Ionescu teatru radiofonic (2008) latimp.eu

 

În distribuție:Rodica Mandache, Mircea Constantinescu, Emilia Popescu, Dan Condurache, Gabriela Popescu, Petre Lupu, Antoaneta Zaharia

 

Cântăreața cheală. Antipiesă, este titlul piesei de teatru de debut, scrisă în 1984 în limba franceză de Eugen Ionescu.

Piesa cu premiera în 11 mai 1950, afiliată curentului dramatic al teatrului absurdului, înfățișează perfect degenerarea rasei umane și a relațiilor dintre oameni.

Antiteatrul s-a născut din dorința de a renunța la tematică, ideologie, realism-psihologic și filosofie. Ionescu inventează libertatea absolută prin renunțarea la prejudecăți și reguli. “Cântăreața cheală a răzbătut cu greu in dramaturgie după ce a fost respinsă de numeroase companii teatrale. Stilul nonconformist ionescian a fost greu acceptat atât de critici, cât și de public pentru ca apoi să fie considerată de critica literară ca fiind genială.

Cântăreața cheală, prima piesă scrisă de Eugen Ionesco, a apărut, într-un mod care poate părea absurd și chiar este, ca rezultat al eforturilor autorului de a se familiariza cu tainele limbii engleze.

Ce legătură poate exista între un ghid de conversație și piesa de teatru menționată? Dialogurile. Pe măsură ce parcurgea replicile sterile și lipsite de sens prin care unii autori de manuale considerau – și încă mai consideră – că oferă celor dornici de instruire șansa de a conversa fluent într-o nouă limbă, Ionesco era frapat de adevărurile enunțate, atât de simple încât deveneau ridicole.

Clișeele, gesturile și expresiile mecanice îi dezvăluiau o altă față a realității, pe care a simțit că o poate transpune dramatic. Deși intenția sa era să creeze o tragedie, prietenii care au citit-o au găsit-o extrem de amuzantă.

 

Din aceeasi categorie:;

Other Channels