Candide sau Optimistul de Voltaire teatru audio la microfon comedie (1966)

Nuvela filozofică scrisă în anul 1759 are rolul de a satiriza optimismul lui Leibniz. Acesta apare sub personajul Pangloss care după fiecare nenorocire încearcă să-şi păstreze optimismul: “toate sunt cum nu se poate mai bine în cea mai bună dintre toate lumile posibile”. Raţiunea optimistă şi-a însuşit-o în urmă studiului ceea ce intră în contradictoriu cu experienţele care le v-a trăi împreună cu Candid.

Acţiunea se concentrează pe deziluzionarea lui Candid, acesta se îndrăgosteşte de fiica baronului Thunder-ten-tronckh, este izgonit de la palat, doarme pe câmp, ajunge într-un oraş Valdberghofftrarbkdikdorff unde este înrolat în armata bulgară. După lupta dintre bulgari şi abari(francezi) ajunge să cerşească, să fie batjocorit, dar un anabaptist pe nume Jacob care îi oferă pâine şi bere. La întâlnirea cu Pangloss acesta îi povesteşte că a fost asediat palatul, iar toţi cei din el au fost omorâţi. Jacob plăteşte medicul care s-a îngrijit de boală filozofului şi hotărăşte să plece în Portugalia împreună cu acesta şi Candid pentru a face negoţ. Are loc o furtună în port, se îneacă toţi cei din barcă înafara de filozof, Candid şi un matelot. Se îndreaptă spre Lisabona unde are loc un cutremur. Aceştia sunt arestaţi, Pangloss v-a fi spânzurat iar Candid bătut. O bătrână îi v-a îngriji rănile lui Candid apoi îl v-a duce să o întâlnească pe Cunigunda. Ea a ajuns să fie amanta unui evreu şi a unui inchizitor. Candid îi omoară pe cei doi şi fuge la Cadiz împreună cu fiica baronului. În drum bătrâna le povesteşte nenorocirile prin care a trecut, ea fiind fiica de preot. A devenit căpitan, au fost îmbarcaţi pe o corabie şi au ajuns la Buenos Aires unde guvernatorul don Fernando a pus ochii pe Cunigunda, între timp a ajuns vestea cu omorul inchizitorului. Cunigunda a rămas în Buenos Aires şi pe Candid la sfătuit să fugă. Ajung la iezuiţi unde îl întâlneşte pe fratele Cunigundei, îl omoară. Fuge, ajunge la Eldorado unde împreună cu Cacambo petrec o luna. Candid este nevoit să plece din cauza dragostei pentru Cunigunda. Cei doi pleacă încărcaţi cu pietre preţioase şi 100 de berbeci roşii.

În final pierd toate bogăţiile, Candid împreună cu Cunigunda, bătrână, filozoful, fratele Cunigundei, Cacambo şi Martin ajung să locuiască pe o mică moşie cumpărată de ei, unde cresc legume şi fac negoţ. În final se plictisesc deoarece nu se mai întâmplau nenorociri şi ajung la concluzia că nu ar mai trebui să se gândească şi să se apuce de treaba “să muncim, fără să ne mai gândim, acesta e singurul mijloc de-a face suportabilă viaţă “.

Distribuţia: Radu Beligan, Nicolae Gărdescu, Nataşa Alexandra, Victoria Mierlescu, Geoarge Mărutză, Liliana Tomescu, Florin Scărlatescu, Ştefan Mihăilescu Brăila, Carmen Stănescu, Mircea Şeptilici, Mircea Balaban, Marcel Gimbulescu, Constantin Brezeanu, Ion Henter, Damian Crasmaru, Dem Savu, Sandu Sticlaru, Mircea Albulescu, Nucu Păunescu, Paul Sava, Dumitru Rucăreanu, Dem Rădulescu, Vasile Florescu, Izabela Gabor, Gheorghe Dinică, Sergiu Demitrian, Alexandru Hasnasi, Tudorel Popa, Ion Pascu, George Oprina.

Din aceeasi categorie:;

Other Channels