Cameristele de Jean Genet teatru radiofonic la microfon tragi-comedie (1992)

„Textul lui Jean Genet din 1947, care parodiază identitățile sociale și conflictele dintre marginalizați și opresori (subiect apărut frecvent în opera scriitorului), a fost actualizat într-o manieră modernă.

În absența stăpânei lor, cele două cameriste încearcă să-și depășească condiția printr-un joc de identități, în care fiecare devine pe rând Doamna. Experimentele de însușire a autorității degenerează în dorințe criminale. Personajele tip care formează triunghiul de putere sunt lipsite de biografie și sunt definite numai prin relația stăpân-sclav.

Spectacolul folosește meta-teatralitatea. Micul spectacol construit de Solange și Claire  e întrerupt de apariția Doamnei. Ea monopolizează scena și le reamintește condiția de subordonate prin jocuri de putere și falsă compasiune, oferindu-le în bătaie de joc rochii și blănuri vechi.

Încadrate de o scenografie minimală, cele trei actrițe au un joc dinamic, bazat în mare parte pe mimă, utilizând spațiul scenic în totalitatea lui. Cameristele apar pe scenă într-un joc de flash-uri de lumina electrizantă, completat de muzică, oferind o stare de suspans.

Costumele sugestiv create de Maria-Cristina Ghiță într-o cromatică bazată pe roșu aprins versus alb-negru, suprind condiția fiecărui personaj. Doamna e o apariție comic-grotescă datorită costumului roșu de balerină și mai ales a machiajului strident.

Cameristele, care poartă costume în alb și negru specifice meseriei, sunt supuse Doamnei inclusiv prin diferențele cromatice. Un element vestimentar comun, mănușile, surprinde climatul ipocrit în care se desfășoară relațiile dintre personaje. Pe scurt, un spectacol proaspăt și dinamic, la care a contribuit munca creativă a celor trei actrițe.”
Irina Iacob și Hannah Schlesinger, Teatrologie anul II, UBB, Cluj Napoca

Adaptarea radiofonică de Dan Puican.

Regia artistică: Dan Puican.
În distribuţie: Gina Patrichi, Dana Dogaru şi Maia Morgenstern.
Regia de studio: Janina Dicu.
Regia muzicală: Nicolae Neagoe.
Regia tehnică: Manuela Popescu.
Înregistrare din anul 1992.

Din aceeasi categorie:;

Other Channels