Calatorului ii sade bine cu drumul- sceneta audio de Ioan Alexandru Bratescu-Voinesti

Chefurile, bautura, muzica ..si femeile, sunt o dorinta si o tentatie permanenta pentru foarte multi barbati care se abtin de obicei de la ele.

„Bautura l-a prapadit pe Pitache Cojescu, ca altfel unde ajungea el pana acuma, sa-si fi vazut el de treburi cum se cade si sa-si fi pastrat banii care i-au trecut prin mana? Ca de noroc nu se poate plange; pe ce-a pus mana, i-a mers.

Daca a tinut mosie cu arenda, cand era anul mai rau, de se vaitau toti vecinii, lui Pitache ii mergea de-ti era mai mare dragul. Numai din taierea padurii de la Nuceteanca putea sa castige, sa aiba pana la adanci batranete. Ma rog: noua sute de pogoane de padure de constructie, stejari – sa fi luat numai pe trunchiul unuia doi poli, fara stanjenii de ars si cracile. Dar cine era sa faca chefurile ramase de pomina, care se incepeau azi si tineau cu saptamanile? Pitache. In vremea asta logofetii si contabilii nu stau cu mainile in san.

Lumea zice ca unul dintre ei, d-acolo, din jaful de la Nuceteanca si-a facut starea de azi. Ei! dar acum s-a sfarsit. Pitache s-a cumintit. S-a ispravit cu viata de pana acum; i-a pus cruce. Toate merg pana la un timp.

De aceea s-a jurat, impreuna cu prietenul sau Naita Dinculescu, ca de aci incolo intra in randul oamenilor cuminti. Sunt zece zile de cand se pazesc unul pe altul; si n-au bagat in gura nici o lacrima de bautura. Apa, ca e sanatoasa si e lasata de la Dumne- zeu. S-a mai jurat el si alta data si nu s-a tinut.

Ei! dar acum e altceva. Toate merg pana la o vreme. A dat omul cu capul de pragul de sus. Ce? E om de aproape cincizeci de ani. Nevasta s-a luat de ganduri; copiii incep sa se mareasca Pana cand? De randul asta s-a ispravit, s-a mantuit.

Din aceeasi categorie:;

Other Channels