Bolero de Maurice Ravel teatru radiofonic biografic,memorii,amintiri la microfon (1983)
0%
1.44K Views
0 Likes
Povestea boléro-ului lui Ravel Înainte de a pleca într-un turneu triumfător în America de Nord în ianuarie 1928, Maurice Ravel a fost de acord să scrie un scor de balet cu aromă spaniolă pentru prietenul său, dansatoarea și actrița rusă Ida Rubinstein (1885-1960).
Ideea era de a crea o transcriere orchestrală a suitei de pian Iberia de la Albeniz. Dar la întoarcere, Ravel a descoperit că drepturile de orchestrare au fost acordate dirijorului spaniol Enrique Arbós. Deși Arbós a renunțat cu generozitate la aceste drepturi, Ravel a abandonat ideea și s-a gândit să pregătească un scor original.
Ravel s-a jucat de mult cu ideea de a construi o compoziție dintr-o temă unică, care să crească pur și simplu prin ingeniozitate armonică și instrumentală. Celebra temă a lui Boléro i-a venit în vacanță la Saint-Jean-de-Luz.
Era pe cale să înoate când a chemat un prieten la pian și, cântând melodia cu un deget, a întrebat: „Nu credeți că asta are o calitate insistentă? Voi încerca să o repet de mai multe ori fără vreo dezvoltare, crescând treptat orchestra cât pot de bine. ”
A început munca în iulie. Conform standardelor Ravel, piesa a fost completată rapid, în cinci luni – trebuia să fie gata ca Rubinstein să coregrafie.
„Odată ce a fost descoperită ideea de a folosi o singură temă”, a afirmat el, „orice student în conservator ar fi putut face și el.”
Tamburul implacabil stă la baza întregii lucrări de 15 minute în timp ce Ravel se bazează inexorabil pe tonul simplu până când, cu o modulație îndrăzneață de la C major la E major, el eliberează în sfârșit tensiunea înclinată cu o explozie de artificii.
Boléro a primit prima reprezentație la Opéra de la Paris, la 20 noiembrie 1928. Premiera a fost apreciată de un public strigător, ștampilând și aplaudat în mijlocul căruia se auzea o femeie care urla: „Au fou, au fou!” („Nebunul! Nebunul!”). Când lui Ravel i s-a spus acest lucru, el a răspuns: „Acea doamnă… a înțeles”.
Într-un interviu pentru The Daily Telegraph, el a spus: „Sunt deosebit de doritor să nu existe nicio înțelegere cu privire la această lucrare. Constituie un experiment într-o direcție foarte specială și limitată și nu trebuie bănuit că urmărește să obțină alte sau mai multe decât o face în realitate. ”
Cu toate acestea, deși Ravel îl considera pe Boléro una dintre lucrările sale cele mai puțin importante, a fost întotdeauna cea mai populară.
Biografii, memorii: Maurice Ravel – „Bolero”. Scenariu radiofonic de Eugen B. Marian.
Regia artistică: Dan Puican. În distribuție: Victor Rebengiuc, Valeria Seciu, Corado Negreanu, Ion Pavlescu, Ruxandra Sireteanu, Mitică Popescu, Paul Ioachim, Dan Condurache, Mihai Dinvale, Ileana Șerban, Gheorghe Novac, Gheorghe Pufulete. Regia muzicală: Nicolae Neagoe. Regia tehnică: ing. Andrei Sireteanu. Înregistrare din anul 1983.