Biografii, memorii Leonardo da Vinci de Virgil Bradateanu teatru radiofonic

 

Biografii, memorii: Leonardo da Vinci.
Scenariu radiofonic de Virgil Brădăţeanu.

Regia artistică: Leonard Popovici.
În distribuţie: Mircea Albulescu, Emil Hossu, Traian Stănescu, Corado Negreanu, Ion Marinescu, Florina Luican, Şerban Cellea, Eugen Cristea, Papil Panduru, Theodor Danetti, Petre Moraru, Ion Chelaru, Mircea Constantinescu, Gheorghe Pufulete.
Regia de studio: Nicolae Păsculescu.
Regia muzicală: Timuş Alexandrescu.
Regia tehnică: ing. Tatiana Andreicic.
Înregistrare din anul 1988.

 

Leonardo da Vinci era cunoscut ca „om renasant” în sensul cel mai adevărat. El a fost cel mai faimos pentru picturile sale, dar a produs, de asemenea, note foarte detaliate despre lumea naturală din jurul lui și a creat invenții, arătând că a privit mult în viitor.

Leonardo a fost cel mai faimos pentru opera sa de artă. A creat două dintre cele mai faimoase picturi produse vreodată, Cina cea de taină și Mona Lisa. Cina cea de Taină a fost pictată între 1495 și 1498. A fost pictată în mănăstirea Santa Maria delle Grazie. Este renumită pentru compoziția sa care a influențat mulți pictori moderni. Mona Lisa a fost pictată mai târziu în 1503. Subiectul picturii se consideră a fi Lisa Gherardini, soția comerciantului de țesături Francesco del Giocondo. Pictura este numită cea mai scumpă pictură din lume, deși nu a vândut niciodată. Se pastreaza la Louvre in Paris in spatele geamului antiglont.

Da Vinci păstra note și observații detaliate despre lumea din jurul lui. El a primit acces la morgile spitalelor. Pe lângă analizarea anatomiei, el a făcut și note despre fiziologia corpului uman. El a făcut, de asemenea, schițe de invenții care au fost secole înainte de timpul lor, inclusiv mașini de zbor bazate pe lilieci și un șurub aerian care arată ca un model timpuriu pentru un elicopter.

Leonardo a murit la 2 mai 1519 în Cloux, Franța.

 

Din aceeasi categorie:;