Bastarzii de Dumitru Matcovschi teatru radiofonic la microfon(1998 )

Spectacolului „Bastarzii” de Dumitru Matcovschi,este drama istorica dupa nuvela „Alexandru Lapusneanul” de Costache Negruzzi.

Date biografice:
Dumitru Matcovschi, poet, scriitor, dramaturg s-a născut la 20 octombrie 1939, în localitatea Vadul-Rașcov, Soroca. După absolvirea școlii, și-a continuat studiile la Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova (1957-1961). Ulterior, este angajat la ziarul „Moldova Socialistă”, în calitate de redactor, apoi devine redactor-șef adjunct la săptămînalul „Cultura” (1966-1970). Între anii 1988-1997 este redactor-șef la revista „Nistru”.
Dumitru Matcovschi a debutat în poezie în 1963 cu volumul „Maci în rouă”. În 1969 apare volumul de versuri „Descîntece de alb şi negru”, care imediat după apariţie este interzis de cenzura sovietică, considerat subversiv.
Dumitru Matcovschi este bine cunoscut și în calitate de dramaturg. Piesele de teatru ”Preşedintele”, ”Cîntec de leagăn pentru bunici”, ”Piesă pentru un teatru provincial”,” Pomul vieţii”, ”Abecedarul”, ”Ion Vodă cel Viteaz”,” Sperietoare”, ”Tata”, ”Troiţa”, ”Bastarzii” ş.a. au fost montate pe scenele tuturor teatrelor din Republica Moldova.
Dumitru Matcovschi este scriitorul și dramaturgul dăruit în totalitate literaturii, unul dintre liderii renașterii naționale. După o activitate prodigioasă în domeniul publicisticii și literaturii, scriitorul este decorat, în 1989, cu Premiul de Stat al Republicii Moldova, în 1997 se învrednicește de Premiul pentru Poezie „Nichita Stănescu”, iar în 1995 i se acordă „Ordinul Republicii”.
În 1996 Dumitru Matcovschi este ales Membru titular al Academiei de Ştiinţe din R.Moldova, iar în 2010 este desemnat Cetăţean de onoare al municipiului Chișinău.
A murit la data de 26 iunie 2013.

Din aceeasi categorie:;

Other Channels