Asediul film romanesc vechi (1971)

Asediul este un film românesc din 1971 regizat de Mircea Muresan. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Ilarion Ciobanu, Sandu Sticlaru și Sebastian Papaiani. Este o ecranizare a romanului Puterea (1964) al lui Corneliu Leu.

Distributia:

Dan Nuțu — Valer
Mihai Vasile Boghiță — Alt gazetar
George Aurelian — Tanașoca
Geo Saizescu — Catul Georgescu
Valeria Seciu — Necunoscuta
Sandu Sticlaru — Tebe
Iulian Necșulescu — Alexe
Nicolae Praida — Marinarul
Ștefan Mihăilescu-Brăila — Segărcescu
Jean Constantin
Mihai Mereuță
Gheorghe Novac
Alexandru Alger
Sebastian Papaiani — Chiru
Andrei Bursaci
Gelu Manolache
Dumitru Rucăreanu
Petre Gheorghiu-Goe
Ion Besoiu — Voinea
Gheorghe Naghi — Agent al Siguranței
Mihaela Mihai — Secretara
George Demetru — Col. Răducanu
Ioana Casetti — Centralista
Mircea Balaban — Un politician reacționar
Ilarion Ciobanu — Drăgan
Octavian Cotescu — Trifu

Asediul, realizat în colaborare cu scenaristul Corneliu Leu, constituie un record. În­tre data „primului tur de manivelă” şi clipa confruntării cu publicul au trecut doar câteva luni. Operativitatea cineaştilor („sabie” cu două tăişuri) poate fi considerată, în acest caz, un semn bun, ea lăsând să se întrevadă mobilitate, disponibilităţi artistice şi tehnice de care filmul românesc are oricum nevoie în această fază a evoluţiei sale, când se pune acut problema ieşirii din tiparele inerţiei.

Sarcinile ideologice şi artistice ale acestui nou film de lung metraj realizat de Studioul „Bucureşti” sunt, fără nici o îndoială, importante. Asediul, ca şi romanul de inspiraţie („Puterea” de Corneliu Leu), îşi plasează acţiunea în lunile imediat următoare actului dela 23 august 1944. Sunt zile de intensă frământare politică în care începea să se scrie, în mers, prin dramatice confruntări de clasă, noua istorie a ţării. La Constanţa, în acest tumultuos sfârşit de octombrie ’44 pe care îl evocă asistăm la momentul instalării primului prefect democrat, într-o conjunctură politică tulbure, minată de eforturile disperate ale exponenţilor vechii orânduiri de a întoarce roata istorică, de a-şi salva de la naufragiu corabia putredă a unei politici falimentare. O perioadă şi tulbure şi explozivă, pentru că după zilele agitate ale insurecţiei, când lupta era dusă într-o direcție foarte precisă, totul a intrat în matca contradicţiilor, în matca unor ireconciliabile deosebiri de clasă.

Platforma iniţiată de Partidul Comunist privind democratizarea ţării şi o serie de alte măsuri menite să asigure condiţii de trai omeneşti, platformă-program care a mobilizat şi însufleţit masele muncitoare, era subminată, prin toate mijloacele avute la îndemănă, de cei care nu voiau sau erau incapabili să înţeleagă lecţia decisivă a istoriei primită în august.

Erau orele speculei şi ale sabotajelor, orele unui haos economic şi politic pe care forţele reacţiunii aveau tot interesul să-l întreţină şi să-l genereze. Erau minutele unor permanente înfruntări între nou şi vechi, într-o perioadă istorică în care noţiunile de spirit progresist şi spirit reacţionar deveniseră deosebit de concrete pentru fiecare om.

Din aceeasi categorie:;

Other Channels