Arca lui Noe de Lucian Blaga teatru radiofonic (1990)

 

Compusă din patru acte, piesa de teatru ” Arca lui Noe” este una dintre cele mai uluitoare creații ale lui Lucian Blaga. Plină de simbolismul creștin, dar și de filosofie pură, piesa de teatru ilustrează eterna luptă dintre Bine și Rău, reprezentați aici de Bătrânu și Nefârtate.

Simbolismul creștin țâșnește intempestiv încă de la început prin apariția Bătrânului călare pe un măgăruș alb, care vine să-l anunțe pe Noe despre iminenta sosire a potopului biblic, prin intermediul căruia se dorește purificarea malițioasei societăți. Cerându-i un răgaz Domnului, acesta îi spune ” dacă găsești șase tineri”, însă Noe știe prea bine că ”omul este făptură de duminică”, iar Dumnezeu îl întreabă dacă nu cumva acesta se îndoiește de Ana, soția sa, și de cei doi copii ai lor Ion și Aron ( aceștia fiind într-o oarecare măsură corespondenți lui Cain și Abel).

De fapt, în această mirifică piesă de teatru pot fi regăsite o mulțime de corespondențe cu miturile biblice, ca o neîncetată perpetuare în timp, atât a credinței, cât și a necredinței.

Astfel îl avem în ” Arca lui Noe” pe Simion, fratele pizmaș, nemulțumit de moștenirea primită după moartea mamei, care se repede noaptea și biciuie mormântul acesteia, ajungând să-și trădeze fratele la judecata satului, alături de Ana, soția lui Noe.

Deasemenea, îndoiala Anei, aidoma Evei din Grădina Edenului, trădarea acesteia, care cere internarea soțului său, dar mai ales prin adulterul comis cu Nefârtate. Însăși judecata lui Noe, asemeni celei a Mântuitorului de către tribunalul fariseilor, răscoala oamenilor îndemnați de Nefârtate să dărâme Arca, cu toate fac parte din simbolistica creștinismului care, primind anumite inserții poetice, în care existențialismul filozofic și filosofia existențialismului dansează între ataraxie și spaimă cu verbul a fi.

 

„Arca lui Noe” de Lucian Blaga.
Adaptarea radiofonică de Cristian Munteanu.

Regia artistică : Cristian Munteanu.
În distribuţie : Ştefan Iordache, Mariana Mihuţ, Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Dan Condurache, Ion Pavlescu, Corado Negreanu, Alexandrina Halic, Liviu Crăciun, Boris Petroff, Sergiu Demetriad, Trașcă Lucian, Nicolae Crișu, Violeta Berbiuc, Cicerone Ionescu, Gheorghe Pufulete.
Regia de studio: Rodica Leu.
Regia muzicală: Romeo Chelaru.
Regia tehnică: ing. Vasile Manta.
Înregistrare din anul 1990.

 

Din aceeasi categorie:;